Lezen!

Virus

Zap. Andre Rieu, vlak voor het nieuws begint. Zap haastig weg. Zap toch weer terug om het begin van het journaal niet te missen. Het orkest speelt Marina, die oude hit van Rocco Granata, tegen een decor van ontploffende lichtballen. Mijn hoofd adopteert de melodie en zingt zomaar mee met de naam in het refrein Marina Marina Marina, blijft hangen op haar naam Marina Marina Marina, zingt uit zichzelf Marina Marina Marina, zeurt Marina Marina Marina, zanikt Marina Marina Marina. En terwijl Marina wordt grijsgedraaid in mijn interne jukebox, veranderen de woorden in Corona Corona Corona. Het gemuteerde liedje zingt al dagen door mijn hoofd, onuitstaanbaar als het virus zelf.
Peter Veen

************************************

Vijand Aller Landen

Ik liep op straat. Geen ongewone handeling, alleen nu was het half acht ’s avonds en rijdt hier verkeer. Mensen die van het werk komen of mensen die naar iets toe gaan. Naar vergaderingen of op visite. Een zekere drukte. Nu niet. Ik kon dus gewoon midden op straat lopen terwijl Rossi ongedwongen van de ene berm naar de andere zigzagde. Er waren ook geen vliegtuigen. Gewoonlijk tel ik op mijn avondloopje een vliegtuig of zeven/acht. Ook de N33, een kilometer verderop, lag er verlaten bij. Onze minister-president heeft ons aangeraden thuis te blijven. Alles is dicht. Niet alleen bij ons, maar overal. De leider van de PVV, wiens naam ik en niet alleen vanuit oogpunt van privacy niet zal noemen, die altijd al heeft geroepen dat Nederland permanent in de lock-down stand moet, krijgt nu een beetje zijn zin. Het is by the way 17 maart 2020. Waarom de datum zo expliciet genoemd? Omdat datums er soms enorm toe doen. 15 mei 1940. Ook een datum die er toe doet en 5 mei 1945. Ik zou net beginnen een artikel te schrijven over de bevrijding van mijn buurtje, maar nu moet ik maar even niet naar dat oude mensje toe om haar verhaal van die bevrijding op te tekenen. Later misschien. Als de Vijand Aller Landen is uitgeraasd en we weer gewoon over straat kunnen. We elkaar weer gewoon een hand kunnen geven en niet dat mesjokke elleboogje. Hoe komen de mensen deze dagen door? is een steeds terugkerende vraag. Door veel te lezen, zei een boekenhandelaar. Is ook zo. Ik denk dat ik die twee overgeslagen delen van Het Bureau nu toch maar es ga lezen. Hoewel, de dikke van Geert Mak ligt er ook nog en ach, eigenlijk nog zo veel. We zijn als gewoonlijk de hele straat uitgelopen. Er kwam ons één auto tegemoet. Verder was het vooral heel erg stil en dat is ook wel weer heel erg mooi. Vanaf deze plek wens ik iedere lezer en schrijver sterkte toe. Schrijf vooral. Wie weet levert het mooie verhalen en gedichten op. Laat je niet tekkelen door die bijna onzichtbare vijand.

Willem Haandrikman
17.3.20

************************************

Mollen

De twee mannen waren vanmorgen weer paraat. Kort geleden begonnen ze met het aanleggen van de glasvezelkabel voor ons huis en trokken bij het krieken van de dag de waterleiding kapot, ik schreef hier al eerder over. Met zulke mensen word ik niet makkelijk bevriend, maar mijn vrouw is uit ander hout gesneden en vergaf hun deze miskleun. Niemand is immers perfect. Ik begroette ze bij het uitlaten van Rossi, het was amper licht, ze waren alweer aan het graven met hun machientje. ‘Laat je de boel nu heel’ zei ik. De oudste van het stel stak zijn hoofd naar buiten en zei lachend ‘Dat is wel de bedoeling’. De andere graver was een jonge jongen, klein van stuk, met een beetje hazelip en keurig sprekend. Zo’n jongen die het op school naar mijn idee niet makkelijk had. Maar hij maakte een krachtige indruk toen ik hem op de terug-loop even aansprak. Hij zei dat hij dit werk best leuk vond. Hiervoor was hij straten-maker geweest. Oké. De werkoverallen van de mannen zagen er zeer bemodderd uit. Weer binnen vroeg mijn vrouw of ik ze wilde vragen of ze koffie wilden. Oh graag!  ‘Maar we komen niet binnen hoor’ zei de oudste. Ik zette een tafeltje en twee stoelen bij het hek, daarop twee kopjes, een thermoskan koffie, melk en suiker. ‘Picobello’ zei de oudste. Ze draaiden zich de zoveelste zware shekkie. De oudste hoestte zwaar. Ik bleef uit de buurt, voelde me ineens een beetje schuldig medeopdrachtgever te zijn van deze klus. Tegen 12 uur maakte mijn vrouw snert. Ik nodigde ze binnen uit. ‘Nee meneer’ zei de jongen ‘we zijn veels te smerig’. Ze aten de snert staande, in de berm. Kort daarop ging hun boormachine – een rupstrekkertje, die de kabels door de grond trekt- kapot. ‘Magkem even bie joe op t’aim zetten?’ zei de oudste. Dat mocht wel. Vanmorgen stond ik al vroeg op, want mijn auto versperde de uitgang van ons pad. Maar ze kwamen niet. Het zijn net mollen: je weet nooit wanneer ze zich laten zien.

Willem Haandrikman

************************************

Hondenbeet

Het liep tegen elven, mijn vrouw stond op het punt naar bed te gaan, ik trok mijn schoenen aan voor mijn laatste rondje. Voor de zoveelste keer zei ze dat ze zo was geschrokken van de uitval van Rossi naar die hond vanmiddag en ik zei dat hij dat wel vaker deed, maar inderdaad niet eerder zo fel. Ik was het voorval al goeddeels vergeten. We waren even bij de molen in verband met de jaarmarkt, ik had een door de molenaars gebakken brood gekocht en was net bezig koffie en thee af te rekenen toen Rossi een twee keer zo grote hond als hij aanviel. Wham..! De band glipte uit de hand van mijn vrouw en een kort gevecht volgde. Achteraf paste deze botsing precies in het plaatje. Nog enigszins confuus van het hondenopstootje namen we aan de tafel naast de molen plaats, de broodverkoopster schoof even bij. We keuvelden wat over een en ander. Over de zomermarkt die ieder jaar minder wordt. Er is overal ook zoveel te doen, was onze conclusie. In vroegere tijden charterde men een draaimolen en een zuurtjeskraam en dan was het feest. Dat is allang voorbij. Er welde plotseling een vraag bij mij op. Ik was min of meer toevallig aan de weet gekomen wat haar meisjesachternaam was. Ik kende die naam alleen van een jongen die bij mij in de klas van de lts had gezeten. Het zou kunnen dat er een band tussen hen was. Jaren geleden las ik zijn naam in de De Vrije Geluiden, een bijblad van de VPRO-gids. Het was een necrologie. Vijf regeltjes over het bestaan van iemand met diezelfde naam. Deze man had kennelijk iets betekend voor de vrijzinnige omroep. Maar of hij mijn vroegere klasgenoot was wist ik niet. Ik vroeg het haar voorzichtig. ‘Ja, dat was mijn broer. 29 jaar geleden alweer’, zei ze. Ik zag haar gezicht verstrakken. Ze vroeg hoe ik dat wist. Ik vertelde van het stukje in de gids. ‘O dat moet hem zijn’ zei ze. Hij werkte onder andere voor een ziekenomroep in Amsterdam en als zodanig zou hij wel contact kunnen hebben gehad met de vpro. Ik schrok ervan. Ze zweeg eventjes en zei toen dat hij was gestorven door alcoholvergiftiging, hij had zich letterlijk doodgedronken. Hij was na de lts verhuisd naar het westen en in de zorg terechtgekomen. Was zelfs één van eerste ziekenbroeders in ons land. En ja, hij dronk veel. Als hij vrij was ging hij vaak op stap en op een nacht was hij niet meer thuisgekomen. Na de uitvaart kreeg zijn vriendin nog menige rekening van kroegen in de buurt. ‘Mijn moeder zei een keer tegen me dat ze liever had gehad dat hij homoseksueel was geweest dan alcoholist’, zei ze bijna fluisterend. Ik schrok hier nog meer van dan van al het vorige. ‘Dat zou bij ons thuis absoluut niet bespreekbaar zijn geweest’ zei ze. Als je een beroep koos in de zorg, in de zoals men noemde ‘zachte sector’, was de kans groter dat je voor homo werd versleten dan wanneer je in de metaal werkte. Ik weet niet meer hoe hij het in de metaalklas deed. Ik was zelf ook geen hoogvlieger, maar vond al snel werk in een fabriek en bleef dat lange tijd doen.

Het was in de negentiger jaren nog gewoonte dat er overal gerookt werd, in de werkplaats, op kantoor en in de kantine. Op zeker moment ging ik in de pauze vanwege de hinder die de rook mij bezorgde een paar tafels verderop zitten en enige anderen volgden spoedig mijn voorbeeld. Dat ging een tijdje zonder problemen. Maar op een morgen vlogen ons ineens woorden als poot en flikker om de oren. Ik had niets met de herenliefde, was al enige jaren met mijn huidige vrouw getrouwd, maar het feit dat wij ons van hen afkeerden was voor sommigen reden om in ons mensen met een andere geaardheid te zien. Ik was geschokt. Mijn vrouw zei toen ik er thuis over begon dat ik er niet te zwaar aan moest tillen, dat het een uiting van een stelletje onzekere lamzakken en flapdrollen was. Ik legde mij bij deze zienswijze neer en vergat het. Maar nu drongen die scheldwoorden zich ineens venijnig in me op. Alsof ze er door een dolle hond waren ingebeten en nu pijnlijk gingen ontsteken.

Lichtelijk bedrukt onderging ik mijn laatste loopje. Er kwam een vliegtuig over. 200,300 mensen op weg naar…  ja, naar waar? dacht ik, om mijn zinnen te verzetten. Er flonkerde een ster of een planeet, wat was het? Als daar leven zou zijn, zou dat leven ons/mij dan kunnen zien? De Kleine Prins moest ik ook eens weer gaan lezen. Vragen, vragen… was het allemaal maar zo simpel. Langzaam trok ik weer op huis aan, had zin in bed, in slaap, in rust.

Willem Haandrikman

************************************

Op 12 juni is Eelco Gelling jarig. Snarenwonder voor
veel sixties-, zeventies- enzovoort gitaristen. Hierbij
een versje om hem te eren en te feliciteren.

The blues alone

Mijn latere vriend R. noemde C + B zijn favoriete
band, ik kende enkel Another day, another road.
Vond het in de strikte zin van’t woord geen blues,
eerder een mengeling van rock&roll en beatmuziek.

Ik zag ze voor het eerst in Parkzicht te Veendam,
ik viel veel meer voor de gitarist dan voor de zanger.
Hoe die wat dromerig voor zijn Marshall-toren stond
en zonder moeite briljante solo’s uit zijn Gibson toverde.

Ik bleef ze volgen tot en met het slot in Bellevue.
Mijn smaak veranderde, countryfolk drong zich op,
Down the road werd het motto, het leven raakte
voor menigeen in een geestelijke bottleneck.

Nu lees ik op een site -o wonder van vooruitgang-
over het wel en wee van Eelco Gelling. Hij struikelde,
viel en verhief zich gelijk een dompelaar. ‘T is krek,
geen kunst is groter dan de kunst van overleven.

Willem Haandrikman

************************************

Gat

Soms komt er iemand langs die allang is overleden, onaangekondigd als een regenbui op een zomerdag, een oprisping met tranen, een gat in de tijd dat openspringt en langzaam opvult met de dagelijkse dingen zoals autorijden, eten en de hond uitlaten. Ik trek mijn laars los uit de waddenklei en zie hoe de modder terugstroomt, de ruimte die er even was verorbert. Eerst komt het water, daarna volgen de korrels. Dan is het gat verdwenen. Tot ik opnieuw een stap zet en een volgend gat forceer door weg te zakken, los te trekken, door te lopen. Als ik achterom kijk geen spoor vanwaar ik kwam. Soms treft me iemand die allang is overleden, tot ik beweeg, het gat zich sluit en ik vergeet, niet weet, vaak niet eens meer weet.
Peter Veen

(Uit Valwind, het nieuwe boek van Peter Veen met 100 zeer korte verhalen. Inkijken en bestellen kan op http://www.peterveen.nl/valwind)

************************************

Uittocht der dieren

Het oude dierenpark ligt er verloren bij
de vlindertuin, het biogron, de savanne-
weide, het africanium staan leeg en te
verkrotten of zijn gedeeltelijk al gesloopt.

De dieren zijn met enig schijnvertoon
verhuisd naar het Wildlands Adventure Zoo
waarna het bedrijf op veel toeristen rekende
en waar het stilletjes nog steeds op hoopt.

En ondertussen klinkt de roep van het dierenvolk,
de olifanten, zebra’s, ringstaartmaki’s, de varaan
om eerdaags terug te keren naar hun vroegere stek.

Kijk niet verbaasd als dat splinternieuwe hek
wordt platgewalst en ze als de weerlicht remigreren
onder ’t mom: aan ons lijf geen avonturen meer!
Willem Haandrikman

************************************

Kneepje in den bil

Op gezette tijd krijg ik lezerij aangediend van het LiteratuurMuseum. Dat is altijd waard door te nemen. Deze keer extra aandacht aan Nicolaas Beets en zijn ‘Camera Obscura’. Doorscrollend kwam ik een artikel tegen van Chris-tiaan Weijts over de achtergronden van het boekenbal. Ik ben geen feest-beest en van het boekenbal weet ik nagenoeg niets. Ik bezit wel alle boeken-weekgeschenkboekjes vanaf ongeveer 1940, maar de opening van het  boekenweek beschouw ik als iets onzinnigs. Het gevoel ergens bij te moeten zijn geweest ontgaat mij ten enenmale. Liever zou ik mij achter een pilaar ver-schuilen en er later een voor niemand herkenbaar verhaal over publiceren. Bij het artikel staat een bijna iconisch geworden foto afgebeeld. In het midden staat Koningin Juliana. Ze wordt als de queen bee omringd door een aantal vandaag de dag totaal vergeten schrijvers of dichters, behalve natuurlijk de altijd op het boekenbal aanwezige Harry Mulisch (en als hij er niet was, dan werd hij gegarandeerd enkele keren telefonisch opgeroepen) en Gerard Reve, die aan de rimpels in het voorhoofd en de lichte schrik op het gezicht van onze toenmalige staatshoofd te zien, haar iets onoirbaars toefluistert, zoiets als ‘Het zijn allemaal gekken en halvegaren, majesteit’ of ‘Laat Benno zich met of zonder pijp pijpen?’. Een grapje uit die dagen -moet kunnen- die de strapatsen van haar gemaal op schalkse wijze illustreerden. Gezien de status van Neerlands beroemste volksschrijver in wording zou hij dit best gezegd kunnen hebben. Een andere mogelijkheid is dat hij haar precies op het juiste moment eventjes speels van achteren beroerde. Hij was al enige tijd van de damesliefde af, het kon dus geen kwaad en #metoo lag nog heel ver in het verschiet. Ik zal uiteraard nooit op een boekenbalavond aanwezig zijn en dat spijt me niks. Ja, dat zeggen ze altijd, hoor ik in mijn achterhoofd. Net als ‘Ik zal elke literaire prijs weigeren’. Dat doet dus ook nooit iemand, tenzij je W.F.Hermans heet en je gaat mierenneuken over een nulletje te weinig. Neemt niet weg dat lezen over zulke spraakmakende evenementen heel plezierig is. Ik raad het een ieder aan. Over enige tijd is het weer zo ver. Mogen we weer een boek + geschenk aanschaffen. Nog 6 weken wachten.
Willem Haandrikman.

************************************

Pauzeoptreden

We waren naar een optreden van A Bunch of Bikkels in het Kanaalster Theater. A Bunch of Bikkels is een verzameling muzikanten die een  hilarische rockshow opvoeren. Alles wat door de jaren heen aan stijlen in de popmuziek voorbijkwam, vergroten zij uit en blazen het op. Een potpourri van Abba tot Zappa, alles schijnbaar voor de vuist weg gebracht. Het programma bestond uit twee sets, met een pauze ertussen van een half uur. Zo las ik in de folder. Ik haat theaterpauzes. Meestal blijven we daarom in de zaal. Als deze is leeggelopen, het geluid van stemmen en schuifelende voeten zijn weggestorven en de deuren gesloten, bevindt je je in een bijna sacraal aanvoelende omgeving. We zaten op de derde rij. Naast ons waren er nog een paar mensen blijven zitten, verder was de zaal leeg.

Terwijl de bezoekers zich in de foyer en belendende ruimten te goed doen aan hun moeizaam verkregen versnapering, gebeurt er niet zelden  iets aardigs in de zaal. Zo herinner ik mij nog goed dat tijdens de pauze van een voorstelling van Freek de Jonge Oh Mercy van Bob Dylan op volle sterkte werd gedraaid. Alsof de ouwe Bob een huiskamerconcert voor ons gaf. Ik heb die plaat nooit beter ervaren dan in dit theater.

Terwijl wij zaten na te genieten van het alreeds gebodene, hoorden wij achter de gordijnen van het podium stemmen en meteen daarna stak de drummer van de band zijn hoofd naar buiten en keek even snel rond en zei ‘Moi’. Wij keken elkaar verbaasd aan. Meteen daarna schoven de gordijnen een stukje open en verschenen de leden van de band met akoestische instrumenten voor het doek en begonnen zonder boe of ba te spelen alsof hun leven er vanaf hing. Liedjes van Lonnie Donegan, van Trini Lopez en van The Pogues passeerden de revue. Toen de bel ging als teken dat de pauze ten einde was, hielden ze ogenblikkelijk op en verdwenen spoorslags achter het doek. Alleen de gitarist keek ons nog een seconde strak aan, legde zijn vinger op zijn lippen en trok toen het doek dicht. Een moment dachten we dat we gedroomd hadden. De mensen naast ons overkwam hetzelfde. We zeiden tegen elkaar er met nooit niemand over te praten. En dat zouden we dus ook nimmernooit doen. U weet er dus van, maar meer ook niet!
Willem Haandrikman.

************************************

Snoepjes

Ze leek me niet ouder dan 17, maar was gedoemd vroeg oud te worden. Ze deed de afgerekende boodschappen in haar tas en zei ‘Ik geloof dat ik niet alles kan betalen, laat die ijsjes maar liggen, die haal ik later wel op’. ‘Is goed’ zei de kassamevrouw. Zij zou bekant haar oma kunnen zijn, maar als kleine super slik je veel. Het meisje betaalde met een 20-eurobiljet. Ze had net genoeg. Toen zei ze ‘Hebben jullie ook jellybreads?’ Jellybreads’, zei de kassamevrouw, ‘Wat is dat?’ ‘Dat zijn snoepjes, hele lekkere. Je hebt ze in verschillende smaken’ zei het meisje met duidelijke verbazing in haar stem.

‘Dan moet ik even kijken’ zei de mevrouw en ze liep naar de snoepschappen.

Het meisje volgde haar. De twee verstandelijk beperkte hulpen kwamen langzaam naderbij en bekeken het frivool getopte, bloot gebuikte meisje met glimogen. ‘Nee, die hebben we niet’ zei de mevrouw hoorbaar geïrriteerd. ‘Nou jammer dan’ zei het meisje. Ze pakte haar tas met boodschappen en liep met geheven hoofd de winkel uit. ‘Ik moet dit even terugbrengen hoor’ zei de mevrouw tegen het rijtje wachtenden. Ze nam de doos ijsjes en haastte zich naar de achterhoek in de winkel. ‘Je zou zo’n del toch een rotschop geven’ hoorde ik iemand achter mij zeggen.
Willem Haandrikman

************************************

Op vol vermogen

Buiten bereik. Mijn mobiel schreeuwt om contact, zendt op vol vermogen de boodschap uit dat ik er ben en dat ik praten wil, wil appen, sms-sen, desnoods het weer bekijken. Maar er is niks. Geen service, zegt het scherm al de hele dag. Het driehoekje dat de ontvangst aangeeft, is leeg.

Het derde uur van mijn hondenwacht begint en ik zit aan de kaartentafel te werken op mijn tablet. Ik tik het woordje ‘een’ en de spelling suggereert om door te gaan met ‘dooie’, ‘vrouw’ of ‘zeilboot’. Ik wilde schrijven: een passagiersschip aan de horizon. In gedachten ben ik daar aan boord en dans terwijl het orkest enthousiast een walsje speelt.
Peter Veen
(Fragment uit Hondenwacht: www.peterveen.nl/hondenwacht)

************************************

Nabijheid

Je weer te zien
al was het maar voor even
in de nabijheid van stilte
en dat ik dan zwijgend
naar je kijken mocht
alleen dat, alleen maar kijken
en profiel, zo van opzij
een paar minuten maar
de aanblik van jouw gelaat
zo dichtbij
genoeg
om mij opnieuw met jou
te vullen
even maar
even, en dan voorbij
Ria Westerhuis

************************************

Tjeerd

Ze noemden hem peerd – hij had geeneens een paardenbek – en was het doelwit van spot. De jongens sarden hem, de meisjes lachten hem uit. Gewoon, om een pispaal te hebben.

En dat liet hem koud. De beledigingen waren als water op de rug van een eend. Alsof hij wist: ‘Later! Wacht maar, later!’

Het is prettig als een leerling in de klas goed is in je vak. En bij natuurkunde… Dat komt – eerlijk gezegd – weinig voor op het Drentse platteland. Leergierig, kort en bondig in zijn antwoorden en oplossingen van opgaven, soms zag ik zelf een flits van genialiteit in zijn aanpak. Ook daarom was hij mijn held.

Wat hij van dat ‘later, later’ gemaakt heeft, weet ik niet. Hij is uit mijn gezichtsveld verdwenen.

Af en toe denk ik met een glimlach aan hem. Het was in de examenklas dat zelfs ik me eens aan het stoorde. Nee, dat is het woord niet. Het stoorde me niet, het was me alleen opgevallen dat hij al maanden dezelfde trui droeg. Een buitenmodel trui met ruwe steken, in een grauw soort bruingele kleur. Normaal let ik niet op kleding van de leerlingen, maar dit was niet te missen en maakte mij nieuwsgierig.

‘Je houdt zeker wel erg van deze trui’. In de hoop dat tact zou helpen.

Hij haalde de schouders op en schudde het hoofd. ‘Het oma breid’. Dat moest het verklaren, vond hij.

Ja, en dan nog…? Dacht ik.

‘Dan hoeft ie toch niet steeds aan. Moet je hem niet eens wassen.’ Tact verdwijnt soms snel.

Weer schudde hij en keek me aan. Er lag iets hopeloos in die blik.

Intussen was er rumoer ontstaat in de klas en moest ik corrigerend gaan optreden. Gedoe met jassen, tassen, gooien met een pen, het gebruikelijke.

Terwijl ik weg liep bij Tjeerd hoorde ik zachtjes het antwoord.
Johan Bordewijk

************************************

Het Buitenleven

Ik stond me in de keuken bij het aanrecht te poedelen toen er gebeld werd. Ik kon de manier van bellen niet meteen thuisbrengen. Schoolkinderen trekken anders aan onze antieke bel dan oudere mensen en meneer Bee, die jaarlijks met loten voor de Bijenstichting en de instandhouding van het lijkenhuisje langskomt, rukt er altijd als een bezetene aan, kennelijk in de veronderstelling dat wij even doof zijn als hij. Zonder de persoon gezien te hebben raadde ik een man van een jaar of veertig. Ik droogde mij af, wierp een blouse om de schouders en liep naar de voordeur. Het klopte. Hij was een ietwat duister uitkijkende man, geheel in het wit gekleed, met op zijn rever een batch met een hondenkop. Ik kende de man niet. ‘Koedemorken,’ zei hij, ‘wij collecteren voor de stichting Zwerfhonden in Nood in Kierkiezië en nu wielde ik u vragen om… ‘ Hierna verstond ik hem niet goed meer, want zijn taal ging over in een soort Russisch, waar sporen van oud-Katwijks in doorklonken. Toen hij uitgesproken was en ik voor mezelf wist dat ik niets zou geven, omdat ik in de man een zwendelaar zag, zei ik ‘Ik kan u niet van dienst zijn, ik zal niets kunnen bijdragen’. ‘Waarom niet?’ zei de man bars, ofschoon dit hem geen bliksem aanging. ‘Van mevrouw de baronesse niet’, zei ik, want dat maakt altijd indruk. Het is een onschuldig leugentje, waar menigeen intrapt en dat ons al veel geld heeft bespaard. Mijn vrouw zegt in haar plaats als ze een collectant niet vertrouwd, dat de baron niet thuis is. We doen ons best dit zo geaffecteerd mogelijk uit te spreken. Nu werkte het echter niet. Daarom zei ik dat elke deurbezoeker opgenomen wordt. Ik zag de man schichtig rondkijken. ‘Hoe dan?’ zei hij. Ik wees naar boven. ‘Maar dat is kewoon een lichtindicator’ zei hij. ‘Dat denkt u, maar het is een bewegings-camera en u staat er geheid kraakhelder op’. ‘Wilt u okenblikkelijk die beelden er af halen dan’ zei de man dreigend. ‘Ik denk er niet an’ zei ik en gooide de deur in het slot. De man stond perplex nog wat te schreeuwen en liep toen weg. Aan de straat stond een oude Toyota Starlet, waar hij in stapte en die door iemand anders met slippende banden werd weggereden. Omdat de onverlaat het hek niet goed had dichtgedaan, liep ik er naartoe en sloot het. Ik keek meteen even in de brievenbus en vond daarin een folder waarop een groepje spiernaakte mensen stond. Ik wist niet wat ik zag. In dít dorp?! Het bleek een ledenwerfaktie voor een op te richten naturistenclub te zijn. Ik stond in lichte verbazing nog bij het hek, toen meneer Bee langsfietste en mij toeschreeuwde ‘Wordt u ook lid, baron?’. ‘U wel dan?’ riep ik terug. ‘Ik wel en de vrouw ook’. ‘En wij ohook’ jodelde onze buurvrouw over de heg. ‘Lijkt me reuzeleuk’, voegde ze er aan toe. Ik maakte maar gauw dat ik binnen kwam. In wat voor wereld leven we eigenlijk, zei ik tegen Karel de kat, maar hij schudde zich los en begon een alleraardigst wijsje te spinnen.
Willem Haandrikman

************************************

Wegens omstandigheden

Wegens omstandigheden
gratis af te halen
veelvuldig vervloekte cursor
incl. schijnheilig wit
Mischa van Huijstee

************************************

Drentse landbouw

Wat je hier in agrarisch opzicht ziet
Is dat de Drentse boer zijn vak verstaat
Hij ploegt en zaait, strooit stikstof en fosfaat
Waarna hij water op de aanplant giet

Voor aflossing op zijn bancair krediet
Werkt hij zich landbouwkundig uit de naad
En daardoor kan hij dan vaak ‘s avonds laat
Pas met zijn echtgenote van acquit

Door wet, politie, Brussel en klimaat
Verbouwt een Drentse boer geen nederwiet
noch zuidvruchten, katoen of suikerriet,
Papaver, kokosnoot of nootmuskaat

Zodat hier weinig anders wortel schiet
Dan mais en aardappels en suikerbiet.
Gezienus Omvlee

************************************

De Grieken

Doe wij nog ies gien taol beheerden,
de woorden lus,zunder een vast verbaand,
was er in heul de wereld maor een laand,
waor ze as kinner al het werkwoord leerden.

Homerus bezurg er in zien deurwrochte taol,
de wederwaordigheden van zien helden,
Die an wel eeuwen laoter kwamen,vertelden,
wat leven is en liefde,in een verhaol.

En nou zul wij de naozaot van die dichter,
verstoten oet oes vast verbaand
en zeggen: IJ hebt de portemonnee wat lichter

As oes veur ogen stun! Gebroek je Verrstaand!
how,hol op,dit Griekenlaand is niks aans
As oes vergeten,verleuren vaoderlaand!
Gerard Nijenhuis

************************************

Twee iendrukken

Ien t spiegeltje zie k Marieke n beetje schoeven op e achterbaank. Ze wiet dat ze heur ienholden moet noa mien drokke waarkweek en gelukkeg zeurt ze vanmiddag niet. Aander vrijdoagen voak wel; meest geliek bij t ophoalen begunt het al en gijt t over eten of dörst of school of heur mamme of wiet ik veul. Nou heur k niks, nou zit ze noast heur rooie weekendtas en holdt e hiele reis n knuffelbeer op schoot. Ze wacht geduldeg tot we der bennen.
Op t roeme manegeterrein parkeer k noast n riegje fietsen en help Marieke met t omkleden: n boksem veur t peerdrieden, n trui en nije swaarte stevels het heur mamme apart ien n grote plastik puut boven ien e tas doan – n cap kin ze vast dizze eerste keer wel lenen – stijt op n briefke wat ok ien die puut zit. Ik loat het pepierke votwaaien, met opzet.
Bij n groepke wichter wat veur n deur stijt, loat ik Marieke achter, zo wil zij het en ik vien t al laang best. Sanne uut heur klas is één van dat groepke zie ik, dat zel t wel weden. Zulf kuier ik weerom noar de auto en stap ien. Geliek hoal k het tillefoontje uut e buus en goa post bekieken, mor nee, t is niet veul biezunders en ik druk het ding uut.
Denkelk duurt dat peerdrieden n uur, ik har t zonet vroagen moeten, en k besluut zo laang n beetje rond te kieken. t Parkeerterrein is onverwacht waarm en n beste streep zun valt laangs het schuurdak op e rieg wichterfietsen en schampt mien auto. t Colbertjaske doe k uut en mik dat op e achterbaank, t valt krekt over de weekendtas en e beer.
Der bennen gien aander olders om eefkes met te proaten en doarom loop ik t endje noar de weg en dan weer terug noar t parkeerplak. n Hond scharrelt bij de openschoven grote staldeuren en zomor fluit ik; t beest droaft noar me toe en wrift stief tegen mien been. Misschien komt nou hoar an die boksempiep, mor ik loat het dier geworden. De hond lopt n poar stappen noar de stal, kikt om, liekt op mij te wachten en och, ik kuier doarom mor achter hum aan.
An weerskaanten van t brede gaangpad bennen hokken en ien elks doarvan stijt n peerd. Het eerste peerd boegt rusteg over t haalve deurke as ik der laangs loop en ik leg mien haand tegen zien snoet. Ok bij n volgend peerd doe k het en bij n aander klop k op zien haals. Der kringt n beetje stof omhoog zie ik.
De hiele rieg peerden goa k bijlaangs: stevege, waarme beesten bennen t. En ientussen wiet ik dat t n goed weekend wordt met Marieke; domt patat hoalen, vanoavend kinnen we n film kieken en misschien mörn gewoon noar t bos. t Verboasde me eerst dat Marieke juust dat mooi viendt, mor nou snap ik heur.
Achterien e stal wil k omdraaien, mor k zie ieneent n endje rechts n grote bak woar n koppeltje peerden achter nkander aansjokt. Aalmoal hemmen ze n zulfde soort wichtje op e rug. An n blaauwe cap herken ik Marieke, ze zit op n moager wit peerd. Ik wil heur niet òfleiden en loop de stal weer ien. Of toch niet, ik draai me vannijs om, want k heb argens wat bekends zien.
Midden ien e grote bak stijt Anna. Of één die veul liekt op Anna.
n Grote vraauw stijt ien t geel-broene zaand, heur pluushoar wringt ien n steert van achtern uut n voalblaauw petje. Heur gezicht kin k niet goed zien, mor ik zie heur handen; n zweep met n laang koord het ze ien e rechter en e linker holdt ze tegen de heup.
Die handen, die waarkhanden vuul k ieneent weer om mien scholders, de doemen an e veurkaant. De òfdruk zie k aanderdoagsmörns nog. Ik was me an heur wastoavel en duur amper noar mien spiegelbeeld kieken, mor ik moet wel kieken noar mien scholders, noar mezulf, noar de veurbijvlogen nacht.
Aander nachten kwammen, doagen, weken zulfs tot het uutdoofde. Ik liet het uutdoven.

Vremd licht ien e kop slof ik noar de auto en ien e glimmende deur zie ik me aankommen: n old worden, host koale man, de moagere aarms zwaaien noast zien dik lief. Ik kiek, ik moet wel kieken.
Zomor schop ik n deuk ien e autodeur en t spiegelbeeld knikt haalf vot. Dan hoal ik diep oadem, vuul dat e lucht mien longen beriekt en schop met e aander voet n tweede deuk. Het beeld is nou hielemoal vot.
Tonko Ufkes

************************************

Herfstwals

Het losgerukte blad verkent de straat
was het daar trillend aan de boom gebleven
dan had het nu niet zo ver kunnen zweven
en danste het niet speels in driekwartsmaat

een straatlantaarn beschijnt met karig licht
de takken die hun lange schaduw zwaaien
en onvermoeibaar naar de voeten graaien
van wie daar gaat in wankel evenwicht

dit is de herfst en hier is alle kleur
waarmee hij briesend onze dag komt verven
nog even hevig voor die gaat versterven

het grauw verovert langzaamaan de lucht
de zomergasten zijn allang gevlucht
de stille winter klopt reeds aan de deur.
Suze Sanders

************************************

Kwatrijn

Was ik Rimbaud, ik zag kalessen, draken,
tamboers, een mijnstreek, galerijen, staken.
Maar nu zie ik wat weiland met een koe,
meer kan ik er waarachtig niet van maken.
Rob Boudestein

************************************

Zeker

Terwijl zij boodschappen doet, wacht ik met draaiende motor, dubbel geparkeerd in een drukke winkelstraat. Al snel komt ze de winkel uit en stapt gedecideerd in de auto voor me, die ook dubbelgeparkeerd staat te wachten. Hij rijdt weg en verdwijnt in het verkeer. Stomverbaasd blijf ik staan en wacht. Even later komt ze de winkel uit, opent het portier en stapt bij mij in de auto. Behoedzaam rij ik weg. Ik zeg niets. Wat zou ik kunnen zeggen. Ze was het, ik weet het zeker, maar ze was het ook heel zeker niet.
Peter Veen

De schetsen van het Drentse leven rond 1880 zijn van George Hendrik Breitner, Collectie Rijksmuseum.

%d bloggers liken dit: